de Loopsjoon
Cor van Haaren

Welkom op mijn website:   de Loopsjoon
Datum

Wedstrijden

Datum

Uitslag

24-10

Beartrail     AFGELAST

20-09

Cranendonck

31-10

Herzogenrath

27-09

Baan K erkrade

07-11

Viva la Vida run Kerkrade   AFGELAST

10-10

Talsperrenlauf Eupen


Nieuws uit de regio


Terug naar overzicht

17-10-2020

Beartrail

Met pijn in ons hart moeten wij toch de Bear Trail en Grizzly 100 afgelasten.

In de afgelopen weken, na de toenemende besmettingen en de daaropvolgende maatregelen door de Nederlandse overheid hebben wij al ernstig zitten twijfelen of dit evenement moest doorgaan.

Op 24 oktober organiseren wij, als Nederlands bedrijfje, een wedstrijd in België. Dus de Nederlandse overheidsmaatregelen hadden geen directe impact op ons evenement maar wel indirect. We zijn continue bezig geweest om aanpassingen te maken om binnen de gestelde regels te passen, we waren daardoor al aan het inboeten op onze kwaliteit en mooie route, maar dat houdt een keer op.
40% van de deelnemers is Nederlander en zij zijn dus in overtreding als zij toch naar ons evenement komen. Vandaar dat wij vorige week al de mogelijkheid hadden aangeboden dat die deelnemers hun inschrijving konden annuleren en 100% van het inschrijfgeld in credits terugkregen.

Vrijdagavond kwam ook de Belgische overheid met forse nieuwe maatregelen die grote gevolgen hebben op de maatschappij en het sociale leven. Cafés en restaurants dicht, sociale contacten beperken, een avondklok vanaf 0:00u tot 5:00u, verbod op de verkoop van alcohol na 20u en nog meer.
Maar het werd er voor ons niet duidelijker op, want (sport) evenementen werd niet genoemd. De eventuele maatregelen worden vooruitgeschoven naar volgende week vrijdag, dat is 1 dag voor ons evenement. En de geldende protocollen blijven tot dat moment de regel, waardoor het evenement zou kunnen doorgaan. Echter de protocollen zullen eerder strenger worden waardoor het onmogelijk wordt om een evenement te organiseren die aan onze Bearsports-maatstaven voldoet.

De twijfel en het dilemma maar vooral de keuze uit twee kwaden om het evenement wel of niet af te gelasten is enerzijds een overweging op basis van (grote) financiële gevolgen en het teleurstellen van een hoop enthousiaste deelnemers en anderzijds op basis van gezondheid.

Enerzijds is het niet te overzien hoe groot die financiële gevolgen van een afgelasting gaan zijn.
Het aanbieden van een voucher (100% credits terug) gaan wij hoe dan ook voelen in de toekomst. Er zijn ook al flink wat kosten gemaakt voor het evenement van volgende week, waaronder personele en vaste lasten in de afgelopen maanden, maar ook de aanschaf van diverse materialen.
En het organiseren van sportevenementen, onze passie waar wij ons dagelijks voor inzetten, is al geen vetpot.
Door het harde werken en het jarenlange vertrouwen van veel deelnemers zijn wij gegroeid tot een klein bedrijfje van 3 personen.

Anderzijds zijn wij wel sterk van mening (ook op basis van meerdere artikelen en adviezen van gerenommeerde wetenschappers) dat een gezonde leefstijl met o.a. sporten en bewegen van grote waarde is om het virus het hoofd te bieden. Een gezonde leefstijl zorgt nu eenmaal voor een goeie weerstand waar dit virus over het algemeen genomen meer moeite mee heeft.
Dus een trail organiseren biedt dan ook een mogelijkheid om die gezonde leefstijl te kunnen uiten.
Ook hebben wij de verantwoordelijkheid voor een grote groep vrijwilligers, die ons (tegen hun gevoel in) niet in de steek willen laten.
Daartegenover staat wel dat wij het evenement zo corona-proof mogelijk proberen te organiseren maar toch zorgt dat voor een onnodige verplaatsing en samenkomst van veel deelnemers en vrijwilligers.

Daarbij komt ook nog dat het lijkt dat onze samenleving in tweeën is gesplitst.
De commentaren en reacties zijn op dit moment vooral erg verdeeld.

We kregen negatieve reacties. Mensen vonden het onverantwoord dat wij een evenement van deze omgang lieten doorgaan. Het was het opzoeken van de grenzen van de regels.

Maar daarnaast ook positieve reacties omdat deelnemers (veelal op de langere afstanden) al heel lang in training zijn en hebben uitgekeken naar o.a. hun deelname bij de Grizzly 100.
Én dat deelnemers vertrouwen in ons hebben dat wij een goed en corona-proof evenement kunnen organiseren.

De hoeveelheid aan inschrijvingen op alle afstanden en ook nog de grote wachtlijst op de Grizzly 100 maken het ook zo dubbel omdat we deelnemers niet teleur willen stellen.

Met dit alles in ons hoofd stellen wij ons zelf een paar vragen:
Mogen wij het evenement op dit moment volgens de regels organiseren? Ja.
Is dit een lastige keuze? Ja.
Gaan wij mensen teleurstellen? Ja.
Willen we dat onze deelnemers gezond blijven en geen risico lopen? Ja.
Willen we dat wij onze vrijwilligers gezond blijven en geen risico lopen? Ja.
Is een evenement op dit moment dan een noodzaak om te organiseren? Nee.

Conclusie: nee, we moeten het niet doen. Geen evenement.
Onzekere tijden voor Bearsports maar we blijven niet bij de pakken neerzitten. Met genoeg ideeën en flink wat creativiteit maken we er het beste van. En in de nabije toekomst hopelijk ook weer met de steun van al die deelnemers, vrijwilligers en sponsors.

Ons advies voor nu: sport, beweeg, blijf gezond.
Doe dat op een verantwoorde manier, daar heb je op dit moment ons evenement even niet voor nodig. Dat kan éénieder ook op zijn eigen manier doen.
En voor diegene die toch een doel nodig hebben, bij ons kun je ook terecht voor virtuele evenementen en doelen, om toch die stok achter de deur te hebben, om toch iets te hebben om naar toe te werken.

Wij hopen dat iedereen gezond blijft en ook zijn verantwoordelijkheid neemt om dit virus in te dammen. Alleen dan kunnen wij samen weer deelnemen aan evenementen, een café of restaurant bezoeken, een feestje organiseren, familie en vrienden weer normaal zien.

Hopelijk kunnen we elkaar snel weer zien, of bij één van onze evenementen of bij die van onze collega’s.

Houd je goed!

Edwin, Jorn en Raymond
BearsportsTerug naar overzicht


 

 


 

 

  

013385